Vigyázz!!! Emelt díjas SMS - áradat!






Ígéretünkhöz híven ez a blogbejegyzés egy másik közkedvelt, és sokak számára fájó módszert ismertet, vagyis az emelt díjas SMS szolgáltatások kapcsán felmerülő visszaélés lehetőségeket. 

"Én nem küldök ilyen SMS-t" - mondhatja bárki okkal, és már nem is olvassa továbbá eme sorokat... 

Tényleg ilyen egyszerű lenne? Akár. Viszont egyetlen apró pici hiba, és  bizony máris csapdába ejtett bennünket a mátrix... :/ 

Szóval, a történet a következő. Az emelt díjas SMS számokat használó gazdasági társaságok, alapítványok, stb. szerződésben vannak a szolgáltatóval, és például ha jótékonykodni szeretnénk, akkor egy ilyen SMS elküldése is egy lehetséges módja ennek. Ha ilyen számra küldünk üzenetet, akkor általában tudjuk, hogy mit cselekszünk, miért tesszük, és mi a célunk, illetve ez milyen költségekkel fog járni. A megtévesztés útvesztője nem is itt kezdődik el, bár felelőtlen, és kontrollálatlan használat mellett így is fel lehet halmozni egy jelentősebb telefonszámlát. 

A szolgáltatókat néhány éve törvény kötelezi, hogy közkinccsé tegyék az emelt díjas számok listáját, és például ITT is találhatunk egy ilyen listát.

A "lényeg" sokszor az un. apró betűs részben van, amelyeket a csodát ígérő vállalkozások szeretnek a lehető legkisebb betűmérettel feltüntetni, lehetőleg fehér alapon, világossárga színnel, hogy véletlenül se vedd észre, és ne tudd elolvasni.S itt kezdődik az üzlet, mármint nem neked, aki elküldte az első SMS-t, hanem annak aki fogadta. 

A metódus: 

 1.) Szép, tetszetős weboldal, ami pl. választ ígér arra a kérdésre, hogy "Mi az élet értelme?" Ugye, hogy érdekel Téged is kedves Olvasóm?! Nos, elárulom, hogy nem fogod megtudni, legalábbis így nem. ;)

 2.) Szóval, az élet értelmét kutatva elküldöd a megadott számra a kérdésed, és várod a választ, és valószínűleg kapni is fogsz valamit. Jobb esetben talán még értelme is lesz a mondatnak magyarul, de valószínűleg a Google fordító tört magyarságával megáldott, értelmes tartalom nélküli válasz fog érkezni. 

 3.) Megelégszel a válasszal, és belenyugszol, hogy az SMS szerint mi az élet értelme, vagy pedig kutatod tovább, de ez már a Te dolgod. 

Viszont itt kezdődik az üzlet, és részedről a bukás. Mivel az SMS elküldésével nem csak a kérdésedre nem kaptál választ, hanem meg is rendeltél egy olyan szolgáltatást, ami napi / heti  / havi rendszerességgel küld neked néhány SMS - t, amit bizony emelt díjas áron fog kiszámlázni részedre a szolgáltató, és a következő havi telefonszámlánál újra gondolhatod az élet értelmét... ;) Bizony - bizony fizetni kell, nincs mese. Egészen addig, amíg le nem tudod mondani az adott szolgáltatást!

S tényleg van ilyen oldal? Példának okáért ismerd meg bongót (szándékosan kis betűvel), aki egy aranyos kis lehúzós majom.




Az oldalt ITT éred el, de a használata erősen ellenjavallott, csak példaként szerepel ezen bejegyzésünkben. 

Hogyan védekezhetünk? 

  1.)  A legkézenfekvőbb megoldás, ha nem veszünk igénybe ilyen szolgáltatást, mert tudjuk, hogy az élet értelmét nem egy SMS fogja megmondani. :) 
  
  2.) Na jó, én nem használok ilyet, de van gyermekem... 

Igen, itt egy újabb lehetőség a weboldalak üzemeltetőinek, hogy a gyermeki naivitást kihasználva bevételre tegyenek szert. 

A szolgáltatók lehetőséget biztosítanak az emelt díjas SMS küldés, és fogadás letiltására. Éljünk ezzel a lehetőséggel, ingyenes, nem kerül semmibe, és sok kellemetlenségnek az elejét vehetjük vele. 

Használjunk különböző szülői tartalomfelügyelő szoftvert. Az internet számos ingyenes, és fizetős megoldást kínál, de ha esetleg nem boldogulsz, akkor fordulj egy szaküzlethez. 





A blogunk célja nem az adott oldal, vagy szolgáltatás lejáratása, hanem a figyelem felhívása, mivel személyes tapasztalat alapján többen jártak pórul egy bizonyos majommal. 

S mit tegyek, ha bedőltem? 

Nos, a jogszabályok adta kiskapukat kihasználva működő oldalak igen komoly ellenfelek egy ilyen csatában. Jellemzően nem is hazai szervereken futnak, és nem is belföldi cégek tulajdonában vannak, csak itt (is) tevékenykednek anyagi haszonszerzés érdekében, és bizony egész szép sikerrel. 

Megpróbálhatsz a szolgáltatódhoz fordulni, ahol az esetet a lehetőségükhöz mérten kivizsgálják, de valószínűleg az lesz a vége, hogy fizetned kell. 

Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is foglalkozik ezen témával, és néhány hasznos linket összegyűjtöttünk, ha esetleg továbbiakban is érdekes a téma:




Figyeljünk oda, és legfőképpen figyeljünk gyermekeinkre is. Próbáljunk meg tudatosan, és okosan élni ebben a lassan kissé túldigitalizált világunkban... 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Adatlopás könnyedén...

VWV - Veled weben vagyunk...