A telefonos csalásokról...

Üdv ma is! :)

A digitalizált világ elhozta nekünk a mobiltelefonokat, és azzal együtt a sok jó dolog mellett egyes bűnözői körök is felfigyeltek az ebben rejlő jogsértő pénzszerzési lehetőségekre. 

Manapság szinte mindenki zsebében ott lapul egy mobil, amely csak arra vár, hogy megcsörrenjen. Bűnözőnk jelen esetben ezzel fog visszaélni.  

Az alábbi példával próbálunk bemutatni egy anonim, konkrét adatok nélküli példát egy ilyen visszaélésre. 

Csörög a telefon, a kijelzőn "Rejtett szám" felirat látható. Miután a hívás fogadása megtörténik a hívó az alábbiakat közli: 

 - Jó napot kívánok! Én X.Y vagyok a telefontársaság Ügyfélszolgálatától. ÖN KÉSZPÉNZT NYERT! Ahhoz nyereményéhez hozzájusson keresse fel a legközelebbi ATM-t, bankjegykiadó automatát, majd helyezze be a kártyáját, és az általunk diktált kódokat üsse be a kezelőpanelen. 

Nos, ilyen nincs!!! Lehet, hogy elszomorítunk most egy - két embert, de tényleg nincs ilyen. Vannak jó akciók, mondjuk egy webáruházban, de amit bűnözőnk a telefonban állít az nem igaz.

Ne legyen áldozat!

Szeretné tudni, hogy mi történik, ha elmegy az ATM-hez? Elmondom: a bűnözőnk addig nem teszi le a telefont, és mindvégig vonalban van általában, de olyan is előfordul, hogy visszahívást ígér, és vissza is hívja percre pontosan, hiszen örül, hogy talált valakit, akitől lopni tud. Szóval, Ön az iránymutatások szerint behelyezi a bankkártyáját az ATM-be, majd a PIN-kódja megadása után különböző utasításokat kap a telefonban, hogy miket nyomjon. Egyenlegfeltöltés gombot, és hasonló gombokat fog megnyomni, majd kapja a kódot a bűnözőnktől, ami valójában egy telefonszám(!!!), amit Ön ezáltal szépen feltöltött egyszer, vagy kétszer, esetleg még többször, és ezáltal Ön bukta a feltöltések összegét, és már áldozattá is vált. :( 

Ne feledje, sem a telefonszolgáltatók, sem egyéb pénzintézmények NEM kérnek személyes adatokat, és nem kecsegtetnek ilyen nyereményjátékokkal. Ha Ön hívja fel a szolgáltatót, vagy más céget, és ott kérik az adatait, akkor a kellő óvatossággal megadhatja, hiszen Ön a hívó, Ön tudja, hogy kit hívott. A telefontársaságok nem fogják így keresni Önt!  



Ez csak egy módszer a sok közül, amelyekkel észrevétlenül megkárosítják Önt, hamarosan újabb csalási módokról is írunk! Ha előfizetéssel rendelkezik, akkor is könnyen belefuthat most egy hibába... 

Fogadja meg tanácsunkat, kövesse blogunkat, hogy ne legyen áldozat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Adatlopás könnyedén...

VWV - Veled weben vagyunk...

Vigyázz!!! Emelt díjas SMS - áradat!