Vigyázz! Csalók! Wangiri - módszer


Korábban már írtunk a telefonos csalások egyik módszeréről, és remélhetőleg blogunk követői nem estek áldozatul ennek a módszernek. 

Azonban a telefonos "lehúzásokra" szinte ma már külön iparág épült ki. Emelt díjas SMS-ek küldése, és fogadása, emelt díjas hívások tömkelege jelent meg az elmúlt időszakban, amely igen kellemetlen meglepetéseket okozhat, amikor kézhez vesszük a telefonszámlát. 




Nézzük, miről is van szó. 

A Wangiri - csalás, amely magyarra fordítva kb. annyit jelent, hogy "csörgés és leteszik". És mi ebben a csalás? A módszer lényege az alábbi: 
 - számítógépes szoftver véletlenszerű algoritmus alapján csörget meg egymást követően több száz / ezer / tízezer telefonszámot, 
 - a hívott fél kijelzőjén csak egy értesítés jelenik meg, hogy nem fogadott hívása volt. Jellemzően egy nemzetközi telefonszámról, pl. Csád, Szingapúr, stb...
 - ha a hívott fél a kijelzett számot visszahívja, akkor már áldozattá is vált. Ennek költségvonzata pár száz forinttól kezdve több tízezer forintig terjedhet. A visszahívás során igen magas percdíj aktiválódik már a hívás pillanatában, és ez rosszabb esetben könnyedén meg sem szakítható, és csak a számla kézhezvételekor szembesülünk vele, hogy bizony ezt nem kellett volna visszahívni... 

Hogyan védekezhetünk a módszer ellen? 


 1. Ha nincs külföldön senkink, akkor nem kell abban hinni, hogy a rég kivándorolt és elfeledett amerikai nagybácsi örökségével kapcsolatban keresnek bennünket egy hivatalos helyről, ezért inkább ne is vegyük fel a telefont. 

 2. Ha külföldi számról érkezett "Nem fogadott hívás" -unk van, akkor ne hívjuk egyből vissza! Pár kattintás a neten, és jó eséllyel ki tudjuk deríteni, hogy csaló hívószámmal van - e dolgunk. 

 3. Ha a hívószámot megtaláljuk a csaló hívószámok között, akkor hagyjuk is ezt a történetet, és nyugodtan mehet pl. tiltólistára. 

 4. Ha a hívószámot mégsem találjuk meg a csaló hívószámok között, de még mindig kétkedünk, és iszonyú kíváncsiak vagyunk, hogy ki és miért keresett bennünket Zimbabwe-ből, akkor még mindig ott a tudakozó annak kiderítésére, hogy ki hívhatott bennünket. 


S végezetül, ha mégsem tudtunk meg semmit a számról, de ennek ellenére visszahívjuk, és pórul járunk, akkor bizony nincs mese, fizetni kell. A szolgáltatókat extra jó eséllyel nem fogja érdekelni a személyes tragédiánk, hiszen profitalapon dolgozik mindenki, és ez bizony ilyenkor részünkről kidobott pénz lesz... 



Az alábbi oldalak igen nagy segítséget tudnak nyújtani a szám azonosításban: 

https://honnanhivtak.info 
 
https://www.kihivott.info 


A Wangiri mellett egy másik közkedvelt pénzszerzési módszer az emelt díjas SMS  - ekkel történő trükközés, amelyről a következő bejegyzésemben térek ki az alábbi témák szerint: 

 - emelt díjas SMS küldés és fogadás 

 - módszerei

 - ismert szolgálgatók (pl. Bongo, a virtuális majom) 

 - védekezési tippek, és trükkök

 - tartalomszűrő megoldások 



Készülékbeállításokkal kapcsolatban keress bennünket bátran! ;)

 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Adatlopás könnyedén...

Vigyázz!!! Emelt díjas SMS - áradat!

VWV - Veled weben vagyunk...